Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?

17 marca 2011, 12:57

Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).



Pamięć praktycznie bez kontaktu

28 czerwca 2011, 08:49

Krótkotrwałe (ok. 2-godzinne) doświadczenie wzrokowe z jakimś wzorem sprawia, że mózg zapamiętuje go na wiele miesięcy, a nawet lat.


Imbir zmniejsza stan zapalny jelita grubego

12 października 2011, 10:28

Suplementy z imbiru obniżają markery stanu zapalnego toczącego się w jelicie grubym (Cancer Prevention Research).


Stradivariusa po dźwięku nie poznacie...

3 stycznia 2012, 13:29

Grając na skrzypcach, zawodowi muzycy nie są w stanie stwierdzić, czy jest to wart fortunę stradivarius, czy instrument wykonany w zeszłym tygodniu lub miesiącu. Co więcej, gdy zapyta się ich, który instrument chcieliby zabrać do domu, wskażą raczej na współczesne skrzypce (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Używanie komórki w ciąży może prowadzić do zaburzeń zachowania dzieci?

16 marca 2012, 11:48

Wystawienie na oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez telefon komórkowy wpływa na rozwój mózgu płodu, co potencjalnie może doprowadzić do nadaktywności.


Lodowce Grenlandii na starych fotografiach

30 maja 2012, 09:19

W piwnicach duńskiego urzędu kartograficznego odkryto liczące 80 lat fotografie wykonane podczas ekspedycji Knuda Rasmussena na południowym wybrzeżu Grenlandii. W Nature Geosciences ukazała się właśnie analiza wykonana przez uczonych z Ohio State University


Po nitce do kłębka, czyli od piwnicy na wina do etruskich piramid

19 września 2012, 06:09

Dzięki wyrzeźbionym w ścianie schodom archeolodzy zorientowali się, że to, co obecnie spełnia rolę piwnicy na wina, jest szczytową częścią etruskiej piramidy. Do odkrycia doszło w Orvieto w środkowych Włoszech.


Alergia przez wodę i herbicydy?

3 grudnia 2012, 14:18

2,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.


Poziom bilirubiny w surowicy pozwala określić ryzyko raka płuc

9 kwietnia 2013, 11:19

W porównaniu do palaczy z największymi poziomami bilirubiny, uzależnieni mężczyźni z niskim stężeniem barwnika żółciowego w surowicy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia i zgonu z powodu raka płuc.


Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów

30 lipca 2013, 11:00

Różne rodzaje szczęśliwości inaczej wpływają na ekspresję genów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy